keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Katariina Lillqvist


Katariina Lillqvist on Prahassa asuva, Tampereella syntynyt ohjaaja-käsikirjoittaja, jonka monipuolinen tuotanto käsittää niin dokumentteja, animaatioita kuin radiokuunnelmiakin. Teoksissaan hän pohtii usein vallan, alistamisen ja vapauden teemoja sekä vähemmistöjen suhdetta valtakulttuuriin. Tsekkiläisen mustan huumorin ja surrealismin piirteet näkyvät erityisesti hänen nukkeanimaatioissaan, jotka ovat jo yli neljännesvuosisadan ajan keränneet palkintoja niin koti- kuin ulkomaisillakin festivaaleilla.

Katariina kertoo: "Miten minusta tuli animaationtekijä? Polut olivat loogisia: ensin opiskelin elokuvaa, sitten sain stipendin silloiseen Tsekkoslovakiaan, pääsin urani alkuun kunnianarvoisalla Jiri Trnkan studiolla ja perustin lopulta kaksi omaa tuotantoyhtiötä. Vuosien mittaan olen ohjannut ja käsikirjoittanut 17 animaatiota, joita yhdistää sama arvoitus: niissä esiintyvät nuket, hieman vaaksaa suuremmat homunculukset, jotka lumoavalla itsevarmuudella saavat katsojan uskomaan. ettei niiden taiturimaisen elämän takana suinkaan kummittele animaattorin pitkä käsi.

Mutta jos minulta kysytään, miksi kiinnostuin nukeista tai nukketaiteesta ylipäänsä, olen hämmentynyt enkä löydä suoria vastauksia. Nuket ovat osa omaa varjoani, ne ovat olleet elämässäni läsnä aina ja tulevat epäilemättä saattamaan minua hautaan asti, kysymättä keneltäkään lupaa. Lapsuuteni peltonuket, Tbilisin marionettiteatterin unohtumaton Romeo ja Julia, meksikolaisen vuoristokylän taivaalle ruutipulverin voimalla ammutut paperienkelit, Prahan pienten elokuvateattereiden kankailla tanssineet pirut sekä Moravian yksijalkainen viikatemies ovat kaikki jättäneet jälkensä omiin nukkeanimaatioihini jotka toivottavasti ovat omalta osaltaan taas vieneet perinnettä eteenpäin ja avanneet sille uusia ovia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti