lauantai 24. kesäkuuta 2017

Heinäkuun tapahtumat.


Tietyistä taloudellisista rajoitteista huolimatta Sammatin Näyttämö valmistautuu taas heinäkuisiin tapahtumiinsa. Keväinen Taivaan rumpu -kirjan piirrosten kehystämiseen tähdännyt kampanja epäonnistui siinä mielessä, ettemme saaneet rahoitusta, mutta onnistui siinä mielessä, että saimme paljon henkistä tukea! Niinpä alkuperäispiirroksista ja muista Kalevalaan ja Amorphis -yhtyeeseen liittyvistä teoksista muotoutunut näyttely avautuu Sammatin työväentalolla 4.7. klo 12.

Liikkuvan kuvan festivaali esittää tänä vuonna kaksi mytologia-aiheista videota sekä yhden uusinnan viime kesältä.

28.7. klo 18 nähtävää "Alku" -nimistä videota yksi sen tekijöistä, Mika Munter, luonnehtii "pieneksi tarinaksi Kalevain muinaisilta ajoilta". Kahdeksan minuutin mittaisessa videotarinassa mies lähtee etsimään rautaa takoakseen jonkinlaisen välineen shamanistiselle matkalleen. Luonnonhengiltä saamiensa neuvojen ohjaamana hän valmistaa raudasta korun. 

Myyttikehrän ja Valokulabon vuonna 2015 tuottama dokumentti esittelee perinnetietoa Pohjolan myyttisestä Maa-ilmasta. Tekijät kirjoittavat videostaan seuraavasti: "Myytit ovat napanuora menneisyyteen ja kompassi tulevaisuuteen. Dokumentti sisältää välähdyksiä suomensukuisten kansojen ekologisesta perinnetiedosta ja haltia-kulttuurista. Keskiössä ovat naisten luontohenkinen muinaiskulttuuri ja ikiaikaista Luovaa voimaa välittävät ja suojelevat ornamentit, voimapaikat ja uskomukset.

Naisten käsitöissä esiintyy yhä kautta maailman Elämänpuu sukupolvien, sukupuolten ja lajien yhdistäjänä ja kannattajana sekä itse Elämänpuun jumalatar tai toteeminen kantaemo tyttärineen.

Kaarina Kailon ja Irma Heiskasen pitkään tutkima naiskulttuurin symbolikieli kytkeytyy olennaisesti huolenpito- ja kiintymyssuhteiden lahjatalouteen. Se on yhä leimallista monille ns. luontokansoille ja naiskulttuureille. 

29.7. klo 18 nähdään, yleisön pyynnöstä, uusintana viime kesän ohjelmistossa ollut puolituntinen dokumentti sammattilaisesta hirsirakentajasta, Tuomas Ratilaisesta.

Sammatin Näyttämön eksoottisen askeettinen videokanttiini palvelee kulkijaa ja henkilökunnaltamme saa myös opastusta kesäisessä Sammatissa samoiluun. Tervetuloa! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti