keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Infr´Action, Sète, France, 2006

"Le Chanteur"
 photo: Roland von der Emden, 2006

Olin Etelä-Ranskassa performanssifestivaaleilla kuraattori Jonas Stampen kutsumana ensimmäisen kerran vuonna 2006. Välimeren illan pimetessä kävelin pitkin Sète:n kujia kohti sovittua esityspaikkaa, kun yhtäkkiä havahduin: nyt on tilanteessa jotain kummallisen tuttua! Pysähdyin katselemaan ja kuuntelemaan. Ei autoja, vaimeaa musiikkia jostain kahvilasta, syvä ja tumma taivas talojen yllä, mukulakivisen kadun reunuksella kahvilan tuolit ja pikkupöydät, keltaiseksi rapattu talonseinä, lyhtyjä...Vincent van Goghin "Öinen katukahvila". Se tuhat kertaa kirjoissa ja julistekuvissa näkemäni kuva olikin nyt siinä edessäni. Aika pysähtyi. Arles oli lähellä.

Jatkoin rientämistä kohti illan tapahtumapaikkaa. Juuri ennen perille saapumista vaihdoin varjoihin kätkeytyneenä jalkoihini kuivat sukat, ettei yskänkohtaus yllättäisi kesken esityksen. Astuin parrasvaloihin ja esitin laulun nimeltä: Frère Jacques, Jaakko kulta, performanssiversiona. Tässä on kellonsoittovaihe meneillään, ja harmittaa vieläkin, kun olisi pitänyt sulloa sukat syvemmälle taskuun, mutta muuten Rolandin ottama kuva on hieno muisto illasta, jossa sain olla mukana.

Seuraavan illan esitykseni oli nimeltään "Maisemia pohjoisesta, tai jotain". Yhdistin siinä videokuvaa ja performanssi-ilmaisua toisiinsa. Video oli kuvattu Lohjanjärven rannalla, Sammatissa, Oravannokassa. Kuvaajana Aimo Hyvärinen, josta myöhemmin lisää. Olisi nimittäin hienoa saada Aimo Hyvärisen ja Irma Silvennoisen elokuvatuotantoa Sammatin Näyttämön tulevaan ohjelmistoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti