keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Ornamenttikieltä ja rautakoruja.


Esiäitien elämänvoiman juurilla, kesto 30 min.

Tänä vuonna Sammatin Näyttämöllä tutkaillaan myyttistä maailmankuvaa ensisijaisesti naisten näkökulmasta. Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset ry:n valitsemat Oulun Tähtiemot, kulttuuritutkija ja tietokirjailija Kaarina Kailo sekä ekologisen perinnetiedon eteenpäinviejä, psykologi Irma Heiskanen kertovat puolituntisessa videodokumentissa mm. suomensukuisten kansojen naisten käsitöiden merkkikielestä suhteessa tähtitaivaan kuvioihin. Molemmat tutkijat ovat työskennelleet myös taiteilijoina. 


Irma Heiskasen kirja "Esiäitien kädenjäljillä - Perinne-ekologista viisautta ja ornamenttikieltä" on luettavissa linkistä: http://www.e-julkaisu.fi/esiaitien_kadenjaljilla/mobile.html#pid=1

Alku, kesto 5 min.
Miehistä näkökulmaa myyttiseen matkantekoon edustaa Aki Karvosen, Mika Munterin ja Juha Turkin lyhyt videokertomus. Seppä lähtee raudanhakumatkalle ja löytämänsä tärkeän aineen välityksellä saa yhteyden itseään korkeampiin voimiin. Video on tekijöidensä ensimmäinen, mutta ennakkokatselusta päätellen ei suinkaan viimeinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti